Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019

Ένα προσεγμένο παιδικό βιβλίο για την απώλεια


Η Αρετή μάλλον γεννήθηκε στη χώρα με τις ιστορίες. Όταν όμως το έσκασε για να γνωρίσει κι άλλα μέρη, οι ιστορίες την ακολούθησαν. Από τότε τις κουβαλάει, όπου κι αν πάει. Η ίδια πιστεύει ότι τις σκαρφίζεται μόνη της. Η αλήθεια όμως είναι…


To «Μαμά, πού είσαι» της Αρετής Καράμπελα κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 από τις «Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» (Εικονογράφηση: Daniela Iride Murgia) και είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία στο είδος του, από όλα όσα διαβάσαμε τα τελευταία χρόνια. Λόγος άμεσος, ευθύς, κατανοητός, και όσο χρειάζεται συναισθηματικός - που προσεγγίζει με προσοχή το τόσο δύσκολα διαχειρίσιμο και ευαίσθητο θέμα που σχετίζεται με την πρόωρη απώλειας ενός γονιού και ειδικά της μητέρας. 

Πώς μπορεί ένα κορίτσι να ζήσει μόνο με τον μπαμπά του, όταν έχει χάσει τη μαμά του; Μια γάτα απ’ το πουθενά, μια γκρινιάρα θεία, γλυκά που δεν τρώγονται, γιατροί, ένα αγόρι, μα κυρίως κουτιά, δίνουν τη λύση.

Άλλο ένα καλαίσθητο και προσεγμένο βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο της Πάτρας που συνεχίζει την προσπάθεια για καλή παιδική λογοτεχνία. Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση. Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σιγάλας

Το καινούργιο μας σπίτι είναι αλλιώτικο. 
Απ’ το δωμάτιό μου βλέπω μια μικρή γέφυρα. 
Αν κάνω τα μαγικά μου, μπορεί και να δω εκεί τη μαμά μου. 
Κλείνω τα μάτια, τ’ ανοίγω, αλλά τίποτα. 
Όλοι ξέρουν τι μου έχει συμβεί και κάνουν σαν να μην έγινε τίποτα. 
Νιώθω σαν την κούτα με τα γυαλικά. Όλοι με προσέχουν για να μη σπάσω. 

Η μαμά μου σε τέτοιες περιπτώσεις έλεγε «Κι εσύ τι κάνεις;». 

Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, μανούλα, κι ας θύμωνα όταν μου το ’λεγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.