Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Για το "κίτρινο υποβρύχιο" της Σεμίνας Διγενή


Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς (Νοέμβριος 2018) κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη και τη σειρά Βιογραφίες - Ντοκουμέντα, το πρώτο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, με τίτλο «Κίτρινο Υποβρύχιο». Τίτλος αντλημένος από το «Yellow Submarine» των Beatles. Με το φανταστικό αυτό όχημα η γνωστή δημοσιογράφος κάνει στάσεις σε πολλά μέρη και πρόσωπα της ζωής και της επαγγελματικής της πορείας.

Σ’ ένα βιβλίο που έχει περισσότερο τη μορφή προσωπικών μαρτυριών και γραμμένο σαν ένα καταιγιστικό ρεπορτάζ εμπειριών, μπλέκει στις σελίδες του, οικογενειακές στιγμές, αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική ηλικία, συναντήσεις με προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης, και όλα αυτά, με τη συνοδεία των αγαπημένων τραγουδιών της Διγενή. Διαβάζοντάς το, όμως, χρειάζεται ίσως να καταβληθεί προσπάθεια για να ακολουθήσει ο μη μυημένος αναγνώστης τον αφηγηματικό ιστό, που είναι μάλλον περίπλοκος, ή καλύτερα, που δεν είναι ισχυρά δεμένος.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο «χώρο» της δημοσιογραφίας (από το 1975 στις εφημερίδες και τα περιοδικά και από το 1982 στην τηλεόραση – τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το διαδίκτυο και με εκπομπές στα ερτζιανά), περιμένει κανείς να διαβάσει από την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Διγενή κάτι όντως απρόβλεπτο και συνταρακτικό (όπως προαναγγέλεται στο δελτίο τύπου), αλλά, δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Ημερολογιακού τύπου γενικότητες, πληροφορίες με μικρή σημασία, χιλιοειπωμένα γεγονότα από τηλεοπτικά περιστατικά και αφιερώματα, κ.λπ.

Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα για να δοθεί μέρος του στίγματος του βιβλίου, που μάλλον δεν εγείρει το ενδιαφέρον: «Γνωριζόμαστε χρόνια. Έχουμε ξενυχτήσει συζητώντας. Ατέλειωτες ώρες προσωπικών αποκαλύψεων, εκμυστηρεύσεων, αλληλοψυχανάλυσης. Έχουμε πάει διακοπές μαζί, στη Σάμο, έχω φιλοξενηθεί στο Πόρτο Ράφτη, έχουμε φάει τόνους κεφτεδάκια και χωριάτικες σαλάτες […]», γράφει η Διγενή για τη σχέση της με τη Ζωή Λάσκαρη. Άλλο ένα μικρό απόσπασμα: «Ο Νίκος Χατζηνικολάου μπαίνει δυναμικά στη ζωή μου το 2004, για να με παρασύρει σε περιπέτειες. Τρία μοιραία γεύματα μαζί του, ένα στο Ψυχικό, ένα στο Μαρούσι και το τρίτο στην Κηφισιά, με ρίχνουν σε δυο φαντασμαγορικές λαγότρυπες […]»…

Τα προλογικά σημειώματα υπογράφουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Λιάνα Κανέλλη, η Αφροδίτη Μάνου, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Χρήστος Κεχαγιάς και ο Τάκης Τζαμαργιάς. Τέλος, το βιβλίο, 456 σελίδων, πλαισιώνεται από φωτογραφίες της προσωπικής και οικογενειακής ζωής της Σεμίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.