Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Από το σπουδαίο αρχείο της Σύγχρονης Εποχής



Οι Εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής έχουν να επιδείξουν εξαιρετικό έργο και στον τομέα της ιστορίας, της έρευνας και της κριτικής της λογοτεχνίας. Τρία από τα καλύτερα βιβλία του είδους, που εκδόθηκαν τη δεκαετία του ΄90, είναι τα παρακάτω, τα οποία μέχρι σήμερα κυκλοφορούν και μπορούν να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι:

«Μελέτες για την ποίηση» της Ρίτας Μπούμη – Παπά (1997).
Η ποιήτρια, δημοσιογράφος και μεταφράστρια Ρίτα Μπούμη - Παπά γεννήθηκε το 1906 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1984 στην Αθήνα. Τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι από το πολύτιμο αρχείο της συγγραφέως και αποτελούν φιλολογικά κειμήλια.

«Το Θέατρο της Αντίστασης» του Χάρη Σακελλαρίου (1995).
Ένα από τα πολλά καλά βιβλία που έγραψε ο Χάρης Σακελλαρίου (1923-2007), είναι και αυτή η εντελώς προσωπική του μαρτυρία για το θέατρο και γενικότερα για την προσπάθεια πολιτιστικής καλλιέργειας στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης (1941-44), στην οποία πήρε και μέρος ως στέλεχος της ΕΠΟΝ.  

«Για το ρεαλισμό» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1990). 
Ανθολόγηση-Σύνταξη: Βέρνερ Χεχτ. Μετάφραση: Λουκία Κοντή. Για τον Μπρεχτ (1898-1956) δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι γνωστό πως παράλληλα με το άφθονο ποιητικό και θεατρικό έργο του, μας άφησε και ένα πλήθος από θεωρητικά δοκίμια και σημειώσεις. Η συλλογή αυτή περιέχει κείμενα όπου, σε διάφορες εποχές και με διάφορες ευκαιρίες, ο Μπρέχτ διατυπώνει τις απόψεις του για το ρεαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.