Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική


Ένας από τους καλύτερους ψηφιακούς δίσκους που ακούσαμε την προηγούμενη χρονιά είναι το «Café Latino, El Puerto» από τις «Εκδόσεις Άπαρσις». Πρόκειται για τη νέα δισκογραφική πρόταση του σπουδαίου κιθαριστή και συνθέτη, Νότη Μαυρουδή, που έρχεται ως συνέχεια της επιτυχημένης σειράς δίσκων «Café de lart». Στην παρούσα ηχογράφηση, συνοδοιπόρος του Μαυρουδή είναι ο νέος κιθαρίστας Γιώργος Τοσικιάν.

Το cd περιέχει έντεκα οργανικά κομμάτια και δύο τραγούδια («El cosechero» & «Piensa en mi») που ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη, αυτή η εξαίρετη -και εν πολλοίς «αναξιοποίητη»- τραγουδίστρια που το ηχόχρωμα και το ταμπεραμέντο της ταίριαξαν απόλυτα, τόσο με το κιθαριστικό ντουέτο, όσο και με το ρεπερτόριο της εν λόγω δουλειάς.

Δεκατρία «Canciones y danzas populares de America Latina y Espana para dos guitarras», δηλαδή, λαϊκά τραγούδια και χοροί από τη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, που αποδίδονται με ευαισθησία και μας ταξιδεύουν στη μουσική παράδοση της Βενεζουέλας, του Μεξικού, της Βολιβίας, της Κούβας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, μέσα από ανώνυμες συνθέσεις που έχουν καταγραφεί ως παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα και ισπανόφωνα διαμάντια.

Τα τραγούδια που ερμηνεύει η Τσαϊρέλη όμως, είναι δύο μεγάλων Μεξικανών τραγουδοποιών, του Ramon Ayala  και του Agustin Lara, τους στίχους των οποίων βρίσκουμε στα ισπανικά και στα ελληνικά, μέσα στα καλαίσθητο βιβλίο που συνοδεύει το cd

Επιπλέον, στο βιβλίο διαβάζουμε τα βιογραφικά σημειώματα και την εισαγωγή των Μαυρουδή & Τοσικιάν, όπως και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος στον δημοσιογράφο και κινηματογραφιστή Αντώνη Μποσκοΐτη, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα κείμενα. Τη γενική επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει η Κατερίνα Θανοπούλου. Ευελπιστούμε ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος να συνεχίσει με ανάλογες όμορφες εκδόσεις (cd-βιβλίο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.