Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Γεώργιος Μόσχος: Ένας σπουδαίος ζωγράφος-χαράκτης
Γεώργιος Μόσχος
Μεγάλος ζωγράφος και χαράκτης που γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1906. Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους η οικογένειά του κατέφυγε στο Βόλο, όπου πέθανε ο πατέρας του το 1918. Επέστρεψαν στην Αλεξανδρούπολη το 1919, τελείωσε εκεί το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια, εργαζόμενος, φοίτησε σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. 

Έχοντας μεγάλη καλλιτεχνική έφεση, όταν εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Αστυνομίας Πόλεων της Κέρκυρας. Όταν μετά την αποφοίτησή του τοποθετήθηκε ως αστυφύλακας στην Αθήνα, μπόρεσε να ικανοποιήσει τη μεγάλη του επιθυμία να ασχοληθεί με τα εικαστικά. Με επιτυχείς εξετάσεις εισήχθη το 1928 στη Σχολή Καλών Τεχνών και, από το 1931 ως το 1935, μαθήτευσε στο εργοστάσιο ζωγραφικής του Παρθένη και χαρακτικής του Κεφαλληνού. Αργότερα πήγε για επιμόρφωση στο Λονδίνο και στο Παρίσι.
 
Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής σχεδίου και διακοσμητικής στην Παπαστράτειο Σχολή, στο Κολλέγιο Θηλέων Ελληνικού και στο Κολλέγιο «Ανατολια» Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως ασχολούνταν με τη ζωγραφική και τη χαρακτική. Οργάνωσε τρεις ατομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτήν το 1978 στην Αλεξανδρούπολη. Συμμετείχε με έργα του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε εκδηλώσεις που οργάνωναν οι καλλιτεχνικές ομάδες «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες», «Εργαστήρι» και «Στάθμη», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ το 1956 δημοσίευσε τη μελέτη «Οι τρόποι χαρακτικής και η ιστορία τους».
Κορυφαία δημιουργία του, που τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες, είναι οι 21 ξυλογραφίες με τις μονές του Αγίου Όρους, τις οποίες εξέδωσε το 1982 σε πολυτελές λεύκωμα η Εθνική Πινακοθήκη. Για το ίδιο έργο του, τον βράβευσε το 1983 η Ακαδημία Αθηνών. 

Έχοντας τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία και με έργα του να κοσμούν πολλές πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γεώργιος Μόσχος προσέφερε πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες στη γενέτειά του, και ιδιαίτερα κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της (1878-1978). Είναι αυτός που σχεδίασε το σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, έναν συνδυασμό του φάρου και του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου. Για την προσφορά του προς αυτήν ο Γεώργιος Μόσχος, που πέθανε το 1990, τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της πόλης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη. Μπορείτε να στέλνετε υλικό για παρουσιάσεις (LP, CD, βιβλία -παλιά & καινούργια-, περιοδικά, προσκλήσεις εκδηλώσεων) και να στηρίξετε ποικιλοτρόπως την προσπάθειά μας, επικοινωνώντας μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος αναρτήσεων (κειμένων και φωτογραφιών): Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Στις βιβλιοπαρουσιάσεις συνεργάζεται η Νεοελληνίστρια Φιλόλογος, κ. Αθηνά Ντίνου.