Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ένα δοκίμιο για τη δημοκρατία, τη βία και την εξουσία


Το «Δημοκρατία, βία και εξουσία» (Εκδόσεις Γκοβόστη, 2019) αποτελεί το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης Μαρίας Αθανασοπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή και μάλιστα δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη, καθώς έχει συγγράψει - εκτός από δοκίμια και μελέτες - διηγήματα, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, σχεδόν όλα δημοσιευμένα από τις ίδιες εκδόσεις. Η συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. 

Το νέο πόνημα της Μαρίας Αθανασοπούλου πραγματεύεται τον τρόπο λειτουργίας και σύμπλεξης των τριών πολιτικών όρων (δημοκρατία, βία, εξουσία) στη σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, θέτοντας πληθώρα ερωτημάτων, όπως του βαθμού που παραμένει ενεργός ο κάθε όρος στην εποχή μας. Προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, κεντρικής σημασίας αποτελεί η εξέταση και διασαφήνιση της κάθε έννοιας ξεχωριστά, με τη συνδρομή της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, αλλά και της πλατωνικής και αριστοτελικής φιλοσοφίας. Αποτιμώντας τις σχετικές φιλοσοφικές θεωρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του δοκιμίου αφιερώνεται στην ενδοσκοπική θεώρηση της σύγχρονης πραγματικότητας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης.

Από το οπισθόφυλλο: «Η αυτοκρατορία που βασίζεται στη γνώμη και στη φαντασία βασιλεύει για λίγο καιρό και αυτή η αυτοκρατορία είναι μειλίχια και επιεικής. Η αυτοκρατορία της βίας βασιλεύει πάντα! Έτσι η γνώμη είναι κάτι σαν βασίλισσα του κόσμου, όμως η βία είναι ο τύραννός του».
ΠΑΣΚΑΛ

Σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, σε μία ζωή καρικατούρα αυτής που θα έπρεπε να βιώνουμε, φυλακισμένοι μέσα στα τετελεσμένα γεγονότα που έχουν επιβληθεί ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει σε λήθαργο εξακολουθώντας να ονειροπολούμε μέσα σε μία οργάνωση, μέσα σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια και φαίνονται όσα συμβαίνουν αναπόφευκτα και βαθιά ριζωμένα, πώς λειτουργούν και συμπλέκονται οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι; Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Γκοβόστη, ενώ το εξώφυλλο κοσμεί το έργο του εικαστικού Μάνου Νάκου.
Επιμέλεια-Διορθώσεις Κειμένου: Ευγενία Νικολάου
Μακέτα εξωφύλλου: Πέτρος Τσαλπατούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.