Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γιάννης Πουλόπουλος (γεννημένος στις 29/06/1945 στη Μάνη) ξεκίνησε την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι τραγουδώντας Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν 18 ετών όταν ηχογράφησε τα δύο πρώτα του τραγούδια: "Το ψωμί είναι στο τραπέζι" και "Δόξα τω Θεώ", σε στίχους του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, για τις ανάγκες του έργου "Η γειτονιά των αγγέλων" (1963-64) με τους Τζένη Καρέζη, Νίκο Κούρκουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Βαγγέλη Σειλινό. Το "Στρώσε το στρώμα σου για δυο" σ΄ εκείνο το δίσκο ερμήνευσαν ο Ν. Κούρκουλος και ο Β. Σειλινός με χορωδία. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Columbia (His Master 's Voice η ετικέτα, για την ακρίβεια) του Τάκη Λαμπρόπουλου, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε αργότερα και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, με τον οποίο έγιναν και περισσότερο γνωστά.


Το επόμενο χρονικό διάστημα η συνεργασία τους θα συνεχιστεί τόσο συναυλιακά, ως το 1966, όσο και δισκογραφικά (1964-1965) στη "Lyra" του Αλέξανδρου Πατσιφά. Και για τον παρακάτω αναλυτικό κατάλογο, ευχαριστούμε θερμά τον ραδιοφωνικό παραγωγό και μελετητή του ελληνικού τραγουδιού Γιώργο Τσάμπρα:

ΛΥΡΑ

Δίσκοι 45 στροφών :

1035
 «Βραδιάζει» (Δ. Χριστοδούλου)
 «Στράτα τη στράτα» (Ν. Γκάτσου).
Νοέμβριος 1964. Ενορχήστρωση: Γιάννης Διδίλης.

1036
«Είναι μακρύς ο δρόμος σου» (Π. Κοκκινόπουλου)
 «Γωνιά-γωνιά» (Δ, Χριστοδούλου).
Νοέμβριος 1964. Ενορχήστρωση: Γιάννης Διδίλης.

1046
 «Το ψωμί είναι στο τραπέζι»
 «Στρώσε το στρώμα σου για δυο».
Ιανουάριος 1965. Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης

1051
«Από το παράθυρό σου» ( Ι. Καμπανέλλη )
«Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (Τ. Λειβαδίτη) 
Ιανουάριος 1965. 
Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης – Κώστας Παπαδόπουλος.
Διεύθυνση: Γιάννης Διδίλης

1052
«Το τραγούδι της ξενιτιάς» ( Ερ. Θαλασσινού ) 
«Τι να την κάνω τη χαρά» (Ν. Περγιάλη)
Ιανουάριος 1965. 
Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης – Κώστας Παπαδόπουλος.
Διεύθυνση: Γιάννης Διδίλης

1067
«Καημός» (Δ. Χριστοδούλου)
«Βράχο-βράχο τον καημό μου»  (Δ. Χριστοδούλου)
Μάρτιος 1965. Μπουζούκι: Γιώργος Ζαμπέτας.

Extended play

LE 2014 Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά την «ΠΟΛΙΤΕΙΑ Β» του Μίκη Θεοδωράκη
(Βραδιάζει – Στράτα τη στράτα – Είναι μακρύς ο δρόμος σου – Γωνιά γωνιά)
Νοέμβριος 1964. Ενορχήστρωση: Γιάννης Διδίλης.

LE 2019 Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη
(Το όνειρο – Από το παράθυρό σου – Το τραγούδι της ξενιτιάς
1965. Μπουζούκι: Λάκης Καρνέζης – Κώστας Παπαδόπουλος.
Διεύθυνση: Γιάννης Διδίλης).


Τα επόμενα χρόνια ο Γιάννης Πουλόπουλος θα τραγουδήσει Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Λίνο Κόκοτο, Γιάννη Γλέζο, Νίκο Μαμαγκάκη και πολλούς άλλους δημιουργούς, αλλά ποτέ ξανά Μίκη Θεοδωράκη σε πρώτη εκτέλεση. Πολλές από τις ηχογραφήσεις της περιόδου 1964/1965, μαζί με τα τραγούδια "Τ' όνειρο καπνός" και "Χρυσοπράσινο φύλλο" κυκλοφόρησαν το 1974 στο μεγάλο δίσκο βινυλίου ¨Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη¨. Ένας δίσκος που, εμπλουτισμένος με περισσότερα τραγούδια και την αφήγηση που ακολουθεί, κυκλοφόρησε σε cd το 1996, σε επιμέλεια του Γιώργου Τσάμπρα. Το 1982, με ενορχηστρωτή το Γιάννη Σπανό, θα κυκλοφορήσει το δίσκο "Μια φορά θυμάμαι", στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα τραγούδια: Δακρυσμένα μάτια, Όμορφη πόλη και Παράπονο.


Ο Γιάννης Πουλόπουλος για τη συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη...

Σκέφτηκα λοιπόν να τραγουδήσω και πήγα να μ’ ακούσουνε στην Columbia. Πήγαινα κάθε μέρα και δε μου κλείναν ούτε μια ημερομηνία, να μ’ ακούσουν τουλάχιστον. Εκατό μεροκάματα θα έχασα, κάποια στιγμή φαίνεται βαρέθηκαν να με βλέπουν και μου έκλεισαν ραντεβού για ακρόαση μαζί με άλλους… σαράντα πέντε. Μέσα σε δυο ώρες, σαράντα πέντε άτομα· σκέψου τι πέταγμα έπεφτε! Παρακολουθούσα τους προηγούμενούς μου, οι οποίοι τραγουδούσαν όλα αυτά τα κλαψιάρικα, τους αμανέδες, τα τσιφτετέλια, τα ντάμπα-ντούμπα κ.λπ. Όταν ήρθε η σειρά μου, λέω στους μουσικούς ότι θα πω ένα τραγούδι του Θεοδωράκη. Με κοιτάξανε καλά καλά… Ο Θεοδωράκης μόλις είχε έρθει κι ακόμα δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη μορφή μουσικής που ήθελε να παρουσιάσει. Κάποιοι μου το ’παν κιόλας. «Εδώ δεν μπορούν να τραγουδήσουν ένα τσιφτετελάκι της σειράς κι εσύ έρχεσαι να μας πεις… Μάνα μου και Παναγιά;» Ή αυτό ήθελα να πω ή Το παράπονο… Μέσα από το τζάμι του στούντιο ήταν διάφοροι συνθέτες. Ο Καλδάρας, ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης και ο Θεοδωράκης… Ψηφίζανε ναι ή όχι για τον καθένα. Με το που τραγουδάω, βγαίνει ο ψηλός και λέει: «Σας κάνει δε σας κάνει, τον κάνω εγώ τραγουδιστή για πάρτη μου».

Πρώτη εμφάνιση στο Ρεξ. Στη Γειτονιά των αγγέλων. Τραγουδάω κάθε βράδυ Στρώσε το στρώμα σου για δυο, Και δόξα τω Θεω και Το ψωμί είναι στο τραπέζι. Και παράλληλα τα ηχογραφώ και για το δίσκο με τα τραγούδια της παράστασης. Δεν το ξέρει πολύς κόσμος αυτό, γιατί μετά τα έκανε δεύτερη εκτέλεση ο Μπιθικώτσης. Τώρα γιατί έκανε δεύτερη εκτέλεση ο Μπιθικώτσης, που τότε μεσουρανούσε, τραγούδια που είχε πρωτοπεί ένας άγνωστος νεαρός, είναι πρόβλημα δικό του. Εγώ ένα μήνα έμεινα στην παράσταση της Γειτονιάς των αγγέλων. Στις δυο βδομάδες ήρθε κάποιος και μου πρότεινε να πάω να τραγουδήσω σε μια μπουάτ στην Πλάκα.

Πάω φαντάρος. Όλη τη θητεία μου την έκανα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό είναι που με φωνάζει ο Πατσιφάς. Μάλλον από τον Θεοδωράκη, με τον οποίο είναι φίλοι, έμαθε ότι δεν μπορώ να μείνω άλλο στην Columbia για ευνόητους λόγους… Έχει φτιάξει τη Lyra και ένα πρωί με καλεί στην Κριεζώτου και με ρωτάει αν θέλω συνεργασία. Θέλω. Εμένα δε μ’ ένοιαζε η εταιρία. Καμιά εταιρία δεν είναι τίποτα χωρίς τους τραγουδιστές που πουλάνε δίσκους. Όσο είμαι φαντάρος, βέβαια, δεν ηχογραφώ παραπάνω από πέντε δισκάκια. Κυρίως κάποια τραγούδια του Θεοδωράκη. Και αυτά που είχα πει πριν στην Columbia είτε δεν κυκλοφόρησαν είτε θάφτηκαν, και άλλα… Έτσι φτάνουμε στα 1966, οπότε απολύομαι και ουσιαστικά αρχίζει η καριέρα μου.

Από παλαιότερη αφήγηση του Γιάννη Πουλόπουλου, στο δημοσιογράφο και ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού Γιώργο Τσάμπρα (TV ΖΑΠΙΝΓΚ - Ιανουάριος 1995).Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.