Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Καινούργιο τραγούδι για την Κομοτηνή, με τον Θανάση Γκαϊφύλλια!

Σκίτσο Θανάση Γκαϊφύλλια στο βίντεο: Βαγγέλης Χερουβείμ

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο πρώτος προσωπικός δίσκος του νέου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Γεωργιλά από τη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πολλών νέων στιχουργών και γνωστών ερμηνευτών - τραγουδοποιών. Ένα από τα τραγούδια, είναι η "Διέξοδος", σε στίχους Θανάση Πέτσα που ερμηνεύει ο αγαπημένος καλλιτέχνης και δημιουργός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

Θανάσης Γκαϊφύλλιας-Γιάννης Γεωργιλάς

Είναι που χάθηκα μαζί σας κάποια βράδια 
είναι που τίποτα δεν άλλαξε στο τώρα 
Φωτιές που ανάψαμε φωτίζουν τα σκοτάδια 
να μας κρατούν πάντα στην ίδια ανηφόρα 
Σε μια *Διέξοδο ξεπλήρωσα τις νύχτες
 είχα ποντάρει στο δικό σας το βυθό 
Μα πες μου τώρα πού να βρω καινούριους δύτες 
στο αδιέξοδο αυτό που ακολουθώ 
Έρχονται χρόνια σαν βοριάδες που με σκορπάν εδώ κι εκεί 
μα όσες κι αν άλλαξα κοιλάδες ξαναγυρνάω Κομοτηνή.
Έρχονται χρόνια διψασμένα για τσίπουρο και για κρασί 
που όλο ρωτάν για περασμένα κι εγώ τους λέω Κομοτηνή 
Ας αγαπήσουμε λοιπόν τις απουσίες 
να ‘μαστε πάμπλουτοι με χάδια χθεσινά 
Θα’ρθει καιρός που θα γυρνάμε σε ιστορίες 
σε όσα ζήσαμε και είναι μακρινά 
σ’αυτά που χάσαμε και ήταν μαγικά 
Κρατάω στην τσέπη μου το χέρι σας για πάντα 
στα δάχτυλά σας ένας ήλιος ξεψυχά 
Κι όλο νομίζω πως θα γίνει κάποιο θαύμα 
και θ’ανταμώσουμε στην ίδια τη γωνιά 
να ξαναζήσουμε όπως ήμασταν παλιά 

*Διέξοδος: Η γνωστή μπουάτ της Κομοτηνής


Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Γουμπερίτσης: ηλεκτρικό μπάσο. Γιάννης Ριμάρεφ: τύμπανα και κρουστά. Γρηγόρης Σημαδόπουλος: πιάνο. Ηλίας Κρομμύδας: ακορντεόν. Φώτης Σιώτας: βιολιά, βιόλες. Γιάννης Γεωργιλάς: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα.
 Ενορχήστρωση: Γιάννης Γεωργιλάς σε συνεργασία με τους μουσικούς.

Η συγκεκριμένη ηχογράφηση έγινε την Άνοιξη του 2017 στη Μαρώνεια Ροδόπης, με ηχολήπτες τους αδερφούς Παγκοζίδη, που τους βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, δίπλα στο Θανάση Γκαϊφύλλια, τη Λία Τζιαμπάζη και τον Γιάννη Γεωργιλά, έξω από το στούντιο.

Γιάννης Γεωργιλάς - Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Η "Διέξοδος" είναι μια όμορφη νοσταλγική μπαλάντα για τις κοινές μνήμες των δημιουργών. Ο Γιάννης Γεωργιλάς σπούδασε Νομική στο "Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης" και ο Θανάσης Πέτσας εργαζόταν κάποτε στην πόλη. Το πέρασμά τους από την πόλη της Κομοτηνής, τους έκανε να γράψουν αυτό το τραγούδι και να απευθυνθούν στον αγαπημένο ερμηνευτή και τραγουδοποιό, ο οποίος και το ερμήνευσε πριν ένα χρόνο, στηρίζοντας την προσπάθειά τους, όπως κάνει το τελευταίο διάστημα και με άλλους αξιόλογους δημιουργούς της νέας γενιάς (όπως ΕΔΩ).

Άλλο ένα τραγούδι, λοιπόν, στο μακρύ κατάλογο των τραγουδιών που γράφτηκαν για την ακριτική και ιδιαίτερη πόλη που έχει εμπνεύσει πολλούς... (Αφιέρωμα στα Τραγούδια της Κομοτηνής ΕΔΩ).

Θανάσης Γκαϊφύλλιας - Γιάννης Γεωργιλάς

Επικοινωνία:

και με το Θανάση Γκαϊφύλλια στους παρακάτω συνδέσμους:


Οι "Νότες Λογοτεχνίας" εύχονται να είναι καλοτάξιδο το τραγούδι και ολόκληρος ο δίσκος, στον οποίο και θα επανέλθουμε λίαν συντόμως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.