Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η λογοτεχνική περιδιάβαση του Χωμενίδη στην Κομοτηνή

Το βράδυ της Κυριακής 20/05/2018, στη «Λέσχη Κομοτηναίων», παρουσιάστηκε το καινούργιο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη, με τίτλο «Ο Φοίνικας» (Εκδόσεις Πατάκη). 
Την εκδήλωσε διοργάνωσε η «Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής» και ήταν άκρως επιτυχημένη. Ωστόσο, δεν ήταν μια απλή παρουσίαση του νέου του βιβλίου, αλλά ένα συνολικό αφιέρωμα στο 25 χρόνων συγγραφικό έργο του δημοφιλούς συγγραφέα της «Νίκης», του «Σοφού Παιδιού», της «Φωνής» και πολλών άλλων μυθιστορημάτων και διηγημάτων.
Ο νομικός, πρώην βουλευτής και υπουργός, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε για τον φίλο και άνθρωπο Χρήστο Χωμενίδη, η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ για τον πρόσφατο «Φοίνικα» και η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά-Μάινα ανέλαβε εν συντομία, το δύσκολο έργο της περιδιάβασης σε όλα σχεδόν τα έργα του μυθιστοριογράφου. Σε κάποιο σημείο της βραδιάς, μέλη της «Λέσχης Φιλαναγνωσίας» διάβασαν αποσπάσματα από τη «Νίκη», κάτι που θεώρησα περιττό για εκείνη τη στιγμή, αλλά όχι απαραιτήτως και κακό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας των τριών παραπάνω, ο συγγραφέας επενέβαινε -πριν πάρει «επίσημα» τον λόγο-  και συμπλήρωνε τους ομιλητές, σχολίαζε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και, όπως αποδείχτηκε, είχε έντονη διάθεση για συζήτηση με το κοινό, του οποίου τις ερωτήσεις απάντησε στο τέλος.
Αναφέρθηκε αρκετές φορές στο χθεσινό περιστατικό με την άνανδρη και χυδαία επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Όπως και στην ιστορία της 17 Νοέμβρη, αλλά και στην Κομοτηνή που έχει ομορφύνει, όπως είπε, από την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε.  Όσο για τον εαυτό του, σχολίασε με τους συνομιλητές του πως δεν είναι «συγγραφέας της νέας γενιάς», μιας και έχει φτάσει τα 52 και πρωτοεμφανίστηκε στα λογοτεχνικό στερέωμα το 1988! 

Τέλος, το τελευταίο του εκδοτικό πόνημα, το χαρακτήρισε ως το καλύτερο βιβλίο που έχει γράψει. Μένει να συνηγορήσει το αναγνωστικό κοινό σ’ αυτό, και βέβαια, ο μεγάλος κριτής, ο πανδαμάτωρ χρόνος.

Καλή ανάγνωση!


«Ο φοίνικας» (Χ.Α.Χωμενίδης)

Εµπνευσµένος από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωµένος στα αληθινά γεγονότα— o Φοίνικας είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωµενίδη. Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Κα­ρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη… Κυρίως όµως ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του µυθιστορήµατος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

Τιμή: €19,90, Σελίδες: 496, ΒΚΜ: 11860, ISBN: 9789601678603

Για περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Πατάκη" εδώ, εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.