Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ποιοτική Λογοτεχνία από τις Εκδόσεις Κέλευθος


Ο Κέλευθος δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας αλλά και της επιλεγμένης λογοτεχνίας. Μέχρι στιγμής οι εκδόσεις αποτελούν κυρίως μεταφράσεις έργων αξιόλογων ξένων συγγραφέων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο γάλλος νευροψυχίατρος Βοris Cyrulnik, η γαλλίδα ανθρωπολόγος Françoise Héritier, η αμερικανίδα ψυχολόγος Esther Perel, o ελβετός φιλόσοφος Alexandre Jollien, η ιταλίδα δημοσιογράφος Αlessandra Aracchi, o γάλλος παιδίατρος και ψυχαναλυτής Aldo Naouri, o αμερικανός ψυχολόγος James Hillman και η γαλλίδα λογοτέχνης Irène Nemirovsky και αρκετοί άλλοι αξιολογότατοι επιστήμονες και συγγραφείς. 

Στις εκδόσεις περιλαμβάνεται και η σειρά Μικρή Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει ολιγοσέλιδα βιβλία όπως το «Αλάτι της ζωής» της Françoise Héritier που χαίρει μεγάλης αναγνωστικής απήχησης. Η εκδοτική δραστηριότητα συνεχίζεται, με στόχο, πρωτίστως, τη σωστή επιλογή έργων, την προσεγμένη μετάφραση και επιμέλειά τους, το ποιοτικό στήσιμο του βιβλίου, την υψηλή ποιότητα χαρτιού καθώς και την πρωτοτυπία του εξωφύλλου. Οι Εκδόσεις Κέλευθος καλούν τον αναγνώστη να πορευτεί μαζί τους στον «δρόμο» του εκδοτικού οίκου τους.


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρία λογοτεχνικά έργα του Ε.Ν.Λούκα από την σειρά "Μικρή Βιβλιοθήκη" και ένα βιβλίο ψυχολογίας. Από την γειτονική Ιταλία. Καλή ανάγνωση!


"Πορτρέτα της επιθυμίας" του Μάσιμο Ρεκαλκάτι (2018)
(Ritratti del desiderio - Massimo Recalcati, 2012)
Είναι το τέταρτο βιβλίο του Ιταλού ψυχαναλυτή και συγγραφέα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Η μετάφραση ανήκει στον Χρήστο Πονηρό.

Ο άνθρωπος χωρίς επιθυμίες συνιστά μια νέα μορφή δουλείας, απόρροια της καπιταλιστικής εποχής μας. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος είναι καταδικασμένος να βιώνει μια απόλαυση που συρρικνώνεται στην καταναγκαστική και αενάως ανικανοποίητη κατανάλωση. Όταν, όμως, λέμε επιθυμία, τι είδους βίωμα επικαλούμαστε; Ποιο είναι το νόημα αυτής της τόσο θεμελιακής λέξης για την ανθρώπινη πραγματικότητα; 
Ο Massimo Recalcati διερευνά εδώ ένα θέμα-κλειδί της θεωρίας του Λακάν: την επιθυμία και τα αινίγματά της. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε μια γκαλερί με πορτρέτα, στα οποία απεικονίζονται τα διάφορα πρόσωπα της ανθρώπινης επιθυμίας: η ζηλόφθονη επιθυμία, η επιθυμία του Άλλου, η επιθυμία του τίποτα, η επιθυμία και το άγχος, η σεξουαλική επιθυμία, η ερωτική επιθυμία, η επιθυμία θανάτου, η επιθυμία του αναλυτή. Προκύπτει έτσι μια σύνθεση απλή αλλά και ελκυστική, η οποία μπορεί να θεωρηθεί η πιο αποτελεσματική και κατανοητή εισαγωγή στη σκέψη του Λακάν.

Τρία βιβλία του συνιδρυτή της ακροαριστερής πολιτικής οργάνωσης Λότα Κοντίνουα (Συνεχής αγώνας). Βραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής σε ταινίες, ο Έρρι Ντε Λούκα μεταφέρει στα βιβλία που γράφει, το πάθος του για τα βουνά και τη φύση. Ο 68χρονος συγγραφέας των 60 βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, βιοπορίστηκε κάνοντας διάφορα επαγγέλματα (οδηγός φορτηγού, οικοδόμος, εργάτης στη Φίατ, κ.λπ.), ενώ το 2013 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και τέλος, ο ιταλικός τύπος τον χαρακτήρισε "συγγραφέα της δεκαετίας".

Και στα τρία αυτά βιβλία τη μετάφραση από τα ιταλικά στα ελληνικά, έκανε η Άννα Παπασταύρου και το σχεδιασμό εξωφύλλου ανέλαβε (όπως και στο πρώτο βιβλίο) η Τζωρτζίνα Αθανασίου. 


"Το βάρος της πεταλούδας" του Έρρι Ντε Λούκα (2015)
(Il peso della farfalla - Erri De Luca, 2009)

Ο βασιλιάς των αγριόγιδων έχει κουραστεί. Ανάγκασε για χρόνια το κοπάδι του σε υποταγή, κι αυτόν το Νοέμβρη αναγνωρίζει την παρακμή – φτάνει η ώρα του διαδόχου. Και ο άντρας έχει γεράσει. Πέρασε άγρια, μοναχικά χρόνια λαθροκυνηγός στα βουνά· εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη ξέρει ότι κοντοζυγώνει στο τέρμα. Δύο μοναχικά μέλη από διαφορετικά είδη, στη δύση τους. Γεύτηκαν, πειραματίστηκαν και τώρα χάνονται. Πίσω τους το ανοιχτό αχνάρι ξανακλείνει.


"Τα ψάρια δεν κλείνουν τα μάτια" Έρρι Ντε Λούκα (2016)
(I pesci non chiudono gli occhi - Erri De Luca, 2011)

Τρεις γενιές, μια ταραγμένη εποχή σε μια ταραγμένη χώρα. Κι η ζωή ενός ανθρώπου, απ' τα δέκα του χρόνια μέχρι τη μέση ηλικία, σαν κινηματογραφική ταινία χωρίς διάλειμμα, χωρίς ανάσα, περνάει γοργή, μεστή, μέσα σ' αυτές τις λίγες σελίδες. Το μέστωμα του αγοριού που γίνεται άντρας, βιώνοντας πολέμους, επαναστάσεις, φιλίες, αγάπες, μεγάλες απώλειες και μικρές νίκες.


"Είσαι δικός μου, εσύ" του Έρρι Ντε Λούκα (2016)
(Tu, mio - Erri De Luca, 1998)

Τέλος καλοκαιριού σε ένα νησί του Τυρρηνικού Πελάγους, στα μέσα της δεκαετίας του '50. Ένας έφηβος της μεταπολεμικής γενιάς, που βγαίνει για ψάρεμα σαν να ασκείται σε τέχνη, συναντιέται με ένα κορίτσι μεγαλύτερό του, σημαδεμένο από ένα μυστικό και από τη βαθιά θλίψη για τον πατέρα της που έχασε στον πόλεμο. Μπορεί οι μεγάλοι να μην μιλάνε πια για το παρελθόν, αλλά το αγόρι το νιώθει πάνω του νωπό και διψάει για μια απάντηση. Η απάντηση που του δίνει το κορίτσι είναι καθοριστική σαν γενέθλιος τόπος.

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Κέλευθος" εδώ & εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.