Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Για τα 20 χρόνια από το φευγιό της Ζωής Καρέλλη


Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από τον θάνατο της Ζωής Καρέλλη. Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες, γεννήθηκε το 1901 στη Θεσσαλονίκη και ήταν αδερφή του επίσης λογοτέχνη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993). Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων στα μέσα της δεκαετίας του '30 και με την ευαισθησία της ποίησής της υμνεί τη ζωή, την αγάπη, την ειρήνη και τον άνθρωπο στις φωτεινές του εκφάνσεις.


Πέρα από την ενασχόλησή της με την ποίηση, έγραψε θεατρικά έργα, δοκίμια, μεταφράσεις και -ευτυχώς- τιμήθηκε όσο ζούσε, γεγονός όχι τόσο συχνό. 
Τον Ιούνιο του 1988, για λογαριασμό των "Εκδόσεων Ροές", τυπώθηκαν τέσσερις θεματικές επιλογές ποιημάτων της Ζωής Καρέλλη με τους εξής τίτλους: "Για τη θάλασσα" - "Για τα λουλούδια" - "Για τη σελήνη" - "Για τον άνεμο"




Και στα τέσσερα βιβλία, τα λιτά σχέδια εξωφύλλου είναι της Έλλης Χρυσίδου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιλογικά σημειώματα των Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, Ξ.Α. Κοκόλη και του επιμελητή Θανάση Γεωργιάδη. Παρακάτω, ένα ποίημα "Για τα Λουλούδια":

Άνθη
ωραία, σε πληρότητα
όπου η αιθέρια ομορφιά μετριάζει
την ορμή της περηφάνειας.

Είναι περήφανα στην ύπαρξή τους
τα φυτά, υψώνονται ακέρια και ορθά,
καθάρια και πυκνά.

Γι' αυτό, όταν σε τυραννεί
η βιαιότητα του πάθους σου,
όταν αισθάνεσαι τις αμαρτίες
απάνω σου θολές,
κοίταξε πως ανθίζουν τα λουλούδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.