Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Βιβλία για παιδιά και νέους από τις "Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη"


Οι "Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη" ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 1977 και δραστηριοποιούνται με αγάπη και σεβασμό στο χώρο του ελληνικού και ξενόγλωσσου βιβλίου έως και σήμερα. Πρωταγωνιστούν στο χώρο του ποιοτικού βιβλίου με επιστημονικά δίγλωσσα λεξικά, οπτικοακουστικές μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών, δίγλωσσους διαλόγους επικοινωνίας, ιταλικά εκπαιδευτικά, σχολικά βοηθήματα κ.α. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα στο χώρο του παιδικού και ελληνικού βιβλίου, εκδίδοντας έργα σύγχρονης Νεοελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας. Από το 1977 έχουν περάσει 41 χρόνια και συνεχίζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και σεβασμό με κινητήρια δύναμη, πάντα, την αγάπη για το βιβλίο. Στόχος τους -όπως γράφει ο ίδιος ο εκδότης στην ιστοσελίδα τους- είναι η ενεργή συμμετοχή στο μαγικό κόσμο του βιβλίου με εκδόσεις, οι οποίες θα έχουν μια θέση στην καρδιά μας και όχι, απλά, μια θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

Οι "Νότες Λογοτεχνίας" παρουσιάζουν τις δραστήριες "Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη" και τρία καινούργια βιβλία που αφορούν τους νέους (το πρώτο) και τα μικρούς μας φίλους τα άλλα δύο. 


"Η σπηλιά του Φιλοκτήτη" της Ζαφειρίας Κοτζαμάνογλου

Ο δεκαπεντάχρονος Γεράσιµος ζει µε την οικογένειά του στη Λήµνο. Μετά από µια εκπαιδευτική εκδροµή στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, η περιέργεια θα οδηγήσει τον Γεράσιµο να µπει στη σπηλιά του Φιλοκτήτη όπου, εντελώς απρόσµενα, συναντά έναν ρακένδυτο ηλικιωµένο άντρα που ισχυρίζεται πως είναι ο ίδιος ο µυθικός ήρωας που οι Αχαιοί εγκατέλειψαν στο νησί, όταν εκστράτευσαν κατά της Τροίας. Εξαιτίας µιας σειράς παράξενων γεγονότων αναγκάζεται να συνυπάρξει µαζί του για ένα διάστηµα, σε µια έρηµη περιοχή του νησιού και να τον ακολουθήσει στις καθηµερινές του συνήθειες. Κοιµούνται στη σπηλιά, περπατούν στην παραλία και στον λόφο, συζητούν, τρώνε, ονειρεύονται, διαφωνούν, τσακώνονται, συµφιλιώνονται και µέσα απ’ αυτή τη διαδικασία συνυπάρχουν παρά τις µεγάλες τους διαφορές, γνωρίζουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον µέχρι που φτάνει η στιγµή οι δρόµοι τους να χωρίσουν και να συνεχίσουν ο καθένας, στη δική του εποχή, την προσωπική του πορεία. Ποιος είναι ο µυστηριώδης κάτοικος της σπηλιάς; Γιατί συνάντησε τον Γεράσιµο; Πώς συνυπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι; Μήπως κάτι έπρεπε να µάθει ο Γεράσιµος από αυτόν τον παράξενο άντρα; Ή ήταν όλα στη φαντασία του έφηβου αγοριού; 

Η Ζαφειρία Κοτζαµάνογλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου µεγάλωσε και σπούδασε. Είναι ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος και από µικρή ηλικία ασχολείται µε τη συγγραφή και τη ζωγραφική, πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Από το 2003 ζει και εργάζεται µε τον σύζυγό της στην πόλη της Λάρισας. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο «Η ωραία που δεν ήθελε να είναι κοιµωµένη» από τις εκδόσεις Publibook (µετέπειτα Λευκή Σελίδα).


"Ο λουλουδάκος" της Πένυ Ραμαντάνη, σε εικονογράφηση Έφης Βεργίδη

 Ένα Λουλούδι αλλιώτικο από τα άλλα λουλούδια, ζει σ’ έναν πανέμορφο κήπο όμως έχει όνειρο να ταξιδέψει και να δει τον κόσμο. Εκτός από τον φίλο του το Δέντρο, κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει γιατί τα λουλούδια έχουν ρίζες κι είναι παράξενο να έχουν όνειρα. Με τη βοήθεια των παιδιών ο Λουλουδάκος ξεκινά το ταξίδι του για τον κόσμο και την περιπέτεια, με εφόδια μόνο την πίστη του στο όνειρο και στη ζωή… 

Η Πένυ Ραµαντάνη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και είναι µητέρα του Κωστή . Είναι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός στο συγκρότηµα Ντο Δίεση και για 13 χρόνια υπήρξε µέλος του συγκροτήµατος Όναρ. Έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κάνοντας συναυλίες και έχει συνεργαστεί µε τους σηµαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Το 2016-17 συµµετείχε στο κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισµού Αλφαία, όπου πραγµατοποίησε εκπαιδευτικά προγράµµατα για παιδιά Δηµοτικού. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο Υπέροχα Μόνοι και το 2015 το πρώτο της παιδικό βιβλίο Το αστέρι κι ο Κωστής από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδερη. Ο Λουλουδακος είναι το δεύτερο παιδικό της βιβλίο.


"Ο Βρασίδας και ο ατσίδας στο διαδίκτυο" της Ανδριάνας Δελέγκου, σε εικονογράφηση Ευστάθιου Γκεβρέκη

 Ο Βρασίδας περνά ώρες σερφάροντας στο διαδίκτυο. Φίλους δεν έχει, παρά μόνο ελάχιστους που έχει γνωρίσει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή. Αντίθετα ο αδερφός του ο Μπάμπης ο Μπαλίτσας, λατρεύει το ποδόσφαιρο και περνά αρκετό χρόνο παίζοντας με τους φίλους του. Ένα μήνυμα στον υπολογιστή θα φέρει αντιμέτωπο τον Βρασίδα με έναν σημαντικό κίνδυνο, να συναντήσει έναν άγνωστο στο πάρκο. Ποιος τελικά θα τον προστατεύσει; Ένα παραμύθι που μιλά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. 

Η Ανδριάνα Δελέγκου, συγγραφέας του βιβλίου, γεννήθηκε το 1983 στην Πάτρα και σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Τµήµα Κοινωνικής Διοίκησης του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης. Πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές στο Διατµηµατικό Διαπανεπιστηµιακό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Κοινωνικο – πολιτισµική εκπαίδευση και κατάρτιση εµψυχωτών”, Κατεύθυνση Κοινωνική και πολιτισµική εκπαίδευση, στο Τµήµα Επιστηµών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης. Απασχολήθηκε στο Πρόγραµµα Εκπαίδευσης Μουσουλµανοπαίδων στο έργο «Ενέργειες υποστήριξης µειονοτικού µαθητικού πληθυσµού µε ιδιαίτερα προβλήµατα», στα Κινητά Κ.Ε.Σ.Π.Ε.Μ. Κοµοτηνής, στην Εποπτεία Πρακτικής Άσκησης στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας ως διδάσκουσα σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 407/80 (ΦΕΚ 112/80τ. Α΄), στο Τµήµα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήµης του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης. Επίσης συντονίζει εποπτικά σεµινάρια µε τίτλο «To µονοπάτι της εµψύχωσης: ο λόγος ως γέφυρα» για επαγγελµατίες και φοιτητές. Έχει έναν γιο και ζει µε την οικογένειά της και εργάζεται στην Κοµοτηνή.

Περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη" ΕΔΩΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.