Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου "Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν" στην Κομοτηνή


Το απόγευμα της Τρίτης 24 Απριλίου 2018, έγινε η πρώτη -εκτός Αθηνών- παρουσίαση του νέου βιβλίου "Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν" που έγραψε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνου Φίλης και κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Παπαδόπουλος". Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο της "Λέσχης Κομοτηναίων", διοργάνωσε γνωστό βιβλιοπωλείο της Κομοτηνής. Τη συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιάννα Χατζηαντωνίου, ενώ για το βιβλίο (κατ' επέκταση και για τα άκρως επίκαιρα ελληνοτουρκικά θέματα) μίλησαν δύο νομικοί, πρώην βουλευτές, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Γιώργος Πεταλωτής, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως.  Ο συγγραφέας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μίλησε με λόγο μεστό, σύντομο και ουσιαστικό για την σημερινή Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας μάλιστα σε καίρια ερωτήματα του κοινού, μεταξύ των οποίων και του Ταξίαρχου της ΧΧΙ ΤΘΤ Λάζαρου Καμπουρίδη.  


Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου για το παρόν και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν αμείωτο, γι' αυτό και γέμισε σχεδόν την αίθουσα για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας (20:00) από την προγραμματισμένη, όπως συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Από τη μια η ασυνέπεια και η αργοπορία ορισμένων θεατών και από την άλλη οι διάφορες δηλώσεις στην κάμερα τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης, κούρασαν ορισμένους που ήταν στην ώρα τους (19:30). Προσπερνώντας, όμως, όλα αυτά, ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις νηφάλιες τοποθετήσεις και στοχευμένες καταθέσεις του συγγραφέα για το ζήτημα, του οποίου είναι βαθιά γνώστης. 

Μίλησε σχεδόν για όλα όσα περιγράφει με ακρίβεια και στο βιβλίο του. Για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, για το πέρασμα από τον Κεμαλισμό στον Ερντογανισμό, για τον στρατό κατοχής της Τουρκίας σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ), για τις θέσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και των Η.Π.Α. απέναντι σε αυτή την κατάσταση που επιδιώκει να δημιουργήσει ο Πρόεδρος της 17ης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, για την αναμέτρηση του Ερντογάν με τον Κεμάλ Αττατούρκ και την ιστορία, για τις επιδιώξεις του και για την θέλησή του να αναπτυχθεί γεωπολιτικά, για τη θέση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι σε όλα αυτά, για την επιδίωξη εθνικής συνεννόησης, κ.λπ.

Όλα αυτά συμπληρώθηκαν κι από τις απόψεις των δύο πρώην υπουργών, που είναι γνώστες αυτών των ζητημάτων και οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την προσωπική τους επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο. 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το βιβλίο

O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010), διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που συστάθηκε για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστήμιων, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην Τουρκία εξελίσσεται ένας ουσιαστικός µετασχηµατισµός υπό τον Ερντογάν: Η φυσιογνωµία της χώρας αλλάζει σε ισχυρή θρησκευτική και συντηρητική κατεύθυνση και επηρεάζεται ανάλογα και η συμπεριφορά της στο περιφερειακό και διεθνές γίγνεσθαι. Στο εσωτερικό δηµιουργείται ένα µονοπρόσωπο σύστηµα χωρίς θεσµικά αντίβαρα, µε τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί να συγκεράσει το θρησκευτικό στοιχείο µε το εθνικιστικό. Στην οικονοµία, η 17η µεγαλύτερη οικονοµία παγκοσµίως εµφανίζει αρρυθµίες. Οι σχέσεις µε τη Δύση δοκιµάζονται σοβαρά αλλά και τα δύο µέρη θέλουν να τις διατηρήσουν λειτουργικές. Είναι άραγε ικανή η 'Αγκυρα να αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισµό; Πώς θα ανταπεξέλθει των πολλαπλών µετώπων στο εσωτερικό και το εξωτερικό; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον µετασχηµατισµό της Τουρκίας; Εντέλει, πώς θα είναι η Τουρκία σε πέντε χρόνια από τώρα; 

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.