Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Τι είναι η θεατρική μουσικήΤο κείμενο γράφτηκε και ακούστηκε στην εκπομπή "Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΑΙΑ"
Θέατρο και μουσική είναι δύο τέχνες απόλυτα ταυτισμένες και όποτε συνυπάρχουν με σωστές συνθήκες, δημιουργούνται  συνήθως επιτυχίες και ταυτόσημες αλλά και χωριστά.
Για να μείνουμε στο δικό μας χώρο – στην Ελλάδα – μέχρι την δεκαετία του 1970 περίπου, μέσα από το θέατρο – την οπερέτα, την επιθεώρηση αλλά και από το θέατρο πρόζας - βγήκανε πολύ ωραία τραγούδια που αγαπήθηκαν, έγιναν επιτυχίες και τραγουδιούνται ακόμα. Μετά την μεταπολίτευση το τραγούδι στο θέατρο άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει στο περιθώριο, ίσως γιατί τα έργα πρόζας που τότε ανέβαιναν δεν είχαν τραγούδια, απ΄την άλλη η επιθεώρηση λόγω των οικονομικών απαιτήσεων που άρχισαν να έχουν οι μουσικοί, εγκατέλειψε την ζωντανή ορχήστρα και ανακάλυψε την μαγνητοταινία  - την ηχογραφημένη δηλαδή μουσική -, έτσι λοιπόν σιγά σιγά μα σταθερά το τραγούδι έβγαινε από το θέατρο ενώ από την διπλανή πόρτα εμφανιζότανε η λεγόμενη μουσική επιμέλεια  μία ειδικότητα γνωστή μέχρι εκείνη την στιγμή στο ραδιόφωνο όπου οι αντικειμενικές συνθήκες δεν επέτρεπαν συνήθως στα θεατρικά έργα του ραδιοφώνου να γράφεται πρωτότυπη μουσική, έτσι λοιπόν ήρθε και στο θέατρο - για οικονομικούς λόγους πρωτίστως – η μουσική επιμέλεια αγκαζέ με την ειδικότητα του μουσικού επιμελητή, κάποιο άτομο δηλαδή συνήθως όχι μουσικός που με τη βοήθεια του σκηνοθέτη επιλέγει διάφορα μουσικά κομμάτια , αντικαθιστώντας έτσι τη συμβολή μιας πρωτότυπης σχεδιασμένης μουσικής για ένα συγκεκριμένο έργο. Και για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, και θεωρηθεί ότι σαν συνθέτης ευλογώ τα γένια του κλάδου στον οποίο ανήκω, θέλω να πω πως υπάρχουν και έργα άλλα και παραστάσεις που δεν έχουν ανάγκη πρωτότυπης μουσικής αλλά επιβάλλεται να υπάρχουν γνωστά μουσικά θέματα, και όπως αντιλαμβάνεστε είναι άλλο αυτό, και άλλο να ακούς ένα γνωστό κομμάτι ξεκάρφωτο σε μια παράσταση έτσι χωρίς λόγο. 
Αλλά τι είναι η θεατρική μουσική; Σε τι μπορεί να χρειάζεται σε ένα έργο που δεν είναι μουσικόχορευτικό, και που ο συγγραφέας του δεν φαίνεται να ζητάει πουθενά μια μουσική υποστήριξη, για να βοηθήσει την κίνηση στο έργο του; Τότε σε τι χρειάζεται η μουσική; Είναι το συμπλήρωμα για τη συναισθηματική φόρτιση των θεατών; Είναι η γέφυρα που μαζί με το φωτισμό θα βοηθήσει για να αλλάξει ο τόπος η ο χρόνος; Μπορεί να είναι πολλά, μα πρώτα από όλα μια μουσική γραμμένη για να εξυπηρετήσει μια παράσταση, κατ΄αρχήν θα πρέπει να συμπληρώνει την ατμόσφαιρα που έχουν ανάγκη οι ηθοποιοί, να λειτουργεί δηλαδή σαν ρυθμιστικό του κλίματος και του ρυθμού επάνω στην σκηνή, κάτι που πάντοτε βοηθάει τους ηθοποιούς, όπως το κοστούμι και το σκηνικό, για να δημιουργήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα που ο σκηνοθέτης επιθυμεί και που αυτοί και μόνον αυτοί - οι ηθοποιοί δηλαδή -εκείνη την στιγμή δημιουργούν…. Συμβαίνει όμως αρκετά συχνά και στους συνθέτες (όπως συμβαίνει και στους σκηνογράφους, στους  ενδυματολόγους, και στους σκηνοθέτες) είτε από απειρία  που τότε εν μέρει είναι δικαιολογημένος, είτε από έλλειψη αγωγής -δηλαδή κοινού νου– μια παράσταση να είναι η ευκαιρία για να μας γνωστοποιήσουν  τις φαντασιώσεις τους, και τότε δεν κάνουν κακό μόνο σε όσους είχαν την ατυχία να συνεργασθούν – τρόπος του λέγειν – μαζί τους, αλλά πρωτίστως έκαναν κακό στους ίδιους γιατί κοινοποίησαν την αδυναμία τους για συνεργασία, κάτι που είναι προϋπόθεση στο θέατρο… Γιατί μια παράσταση την στήνει μέσα από ένα όραμα που έχει ένας σκηνοθέτης αλλά για την πραγματοποίηση της πρέπει να συμβάλουν πολλοί και όλοι πρέπει να έχουν την ίδια  αντίληψη περί συνεργασίας πράγμα όχι και τόσο εύκολο στο γεωγραφικό χώρο που κατοικούμε ιδίως όταν πρόκειται για άτομα που εύκολα ανώδυνα, ειρηνικά και αρκετές φορές επαίσχυντα, κατάφεραν για μια στιγμή να μάθουμε το όνομα τους… σαν κάτι. Το θέατρο είναι πολλά, αλλά καταρχήν είναι λόγος και ηθοποιοί, και βέβαια είναι φως, είναι χρώμα, είναι σκηνικά και κοστούμια, είναι μουσική, και όπου χρειάζεται είναι και χορός, είναι πολλές τέχνες, αλλά και τεχνικές μαζί. Επειδή λοιπόν το θέατρο είναι πολλές τέχνες και τεχνικές μαζί  είναι απαραίτητο όσοι συνεργάζονται σε μια παράσταση να έχουν την ίδια θεατρική αγωγή και αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα και όχι για την τύχη που θα έχει η δική τους παρουσία στην παράσταση, γιατί όταν ένα καράβι βουλιάξει το λιγότερο που μπορεί να πάθεις είναι να βρεθείς ναυαγός.
Βασίλης Δημητρίου
ΙΟΥΛΙΟΣ 2007
http://www.vasilisdimitriou.gr/

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Το "Stavento" του Θανάση Γκαϊφύλλια επανακυκλοφορεί σε 200 συλλεκτικά αντίτυπα!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ «STAVENTO» ΣΕ ΒΙΝΥΛΙΟ (18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ CD)

Επανακυκλοφορεί το "Σταβέντο" (1999 – Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής) του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, σε 200 συλλεκτικά βινύλια, από την B-OTHERSIDE RECORDS (http://www.b-otherside.gr/).

Ο  μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παραμένει στις μουσικές επάλξεις του τόπου μας για 50 συνεχόμενα χρόνια, προσφέροντάς μας μέσα από τις προσεγμένες δισκογραφικές του καταθέσεις, έργα που αντέχουν στο χρόνο και έχουν ένα ευδιάκριτο στίγμα. Έχοντας πάντα τις κεραίες του ανοιχτές στους κοινωνικούς αγώνες της κάθε εποχής, προσέφερε μουσικά αποκούμπια για να αποτυπώσει εύστοχα την αδικία και να σταθεί δίπλα στους αναξιοπαθούντες.

Το «Stavento», που κυκλοφόρησε το 1999 σε cd από τον ίδιο το Θανάση Γκαϊφύλλια και το προσωπικό του label «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής», είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από τραγούδια κοινωνικά, πολιτικά και άκρως επίκαιρα, παρά τα 18 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη του έκδοση. Στα εννέα (9) τραγούδια του άλμπουμ υπάρχουν μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη (Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο, Θέλω να φύγω πια από δω) και του Κατσαρού (Αντισταθείτε), καθώς και οι εξαιρετικοί στίχοι των Μιχάλη Γκανά (Μη με ακούτε), Γιάννη Καλαμίτση (Χώμα Ελληνικό, η πρώτη στροφή από το γνωστό ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη), Νίκου Σαλαβάτη (Αντιστέκομαι), Θανάση Αβραμίδη (Σταβέντο), του ίδιου του Θανάση Γκαϊφύλλια (Κομοτηνή) και ένα τραγούδι του Νίκου Αρμπιλιά (Ιστορίες). Τα τραγούδια αποδίδει ο ίδιος ο δημιουργός, με την εκλεκτή ερμηνευτική βοήθεια του Μίλτου Πασχαλίδη, του Χρήστου Θηβαίου, της Παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, της ομάδας μουσικής της κοινότητας «Στροφή», ενώ στο δίσκο παίζουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς. Τις ενορχηστρώσεις στα περισσότερα τραγούδια υπογράφει ο Απόστολος Δημητρακόπουλος και στο ομώνυμο τραγούδι ο αείμνηστος Βασίλης Δημητρίου.

Η Β-otherSide records επανεκδίδει (Μάρτιος 2017) το «Stavento» σε 200 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου, με την προσθήκη τριών (3) ακόμα τραγουδιών του Θανάση Γκαϊφύλλια που παρέμεναν ακυκλοφόρητα σε βινύλιο. Τα δύο πρώτα («Aντισταθείτε» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού & «Ο κόσμος μας» σε στίχους Γιάννη Απαρθινού, που δεν είναι άλλος από τον πρώην Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Γιάννη Πανούση), βρίσκονταν στο cd «Επί Πτυχίω» που είχε κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής» σε cd το 1996 και περιλαμβάνει την συγκλονιστική απόδοση του ποιήματος «Αντισταθείτε» του Κατσαρού σε μια ακουστική εκτέλεση από τον ίδιο και το «Ο κόσμος μας», μια τρυφερή μπαλάντα ερμηνευμένη από τη Λία Τζιαμπάζη. Τέλος, έχει προστεθεί και το τραγούδι «Η Ιστορία του Διομήδη», από τη συμμετοχή του στο cd «Για την Octava μόνο» (2005, έκδοση μηνιαίου μουσικού περιοδικού, με εκδότη τον στιχουργό Αντώνη Παπαϊωάννου). 

Το βινύλιο που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει δισέλιδο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, τους μουσικούς που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις και το σημείωμα του καλλιτέχνη, έτσι όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στην αρχική έκδοση του 1999.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

ΠΛΕΥΡΑ Α
1. Σταβέντο
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Θανάσης Αβραμίδης
Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
2. Αντιστέκομαι
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Νίκος Σαλαβάτης
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μίλτος Πασχαλίδης, μουσική ομάδα της Κοινότητας «Στροφή»
Ενορχήστρωση: Ομαδική
3. Χώμα Ελληνικό
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου
4. Μη με ακούτε
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Ενορχήστρωση: Ομαδική
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γρηγόρης Γκερτσάκης, Νίκος Σουσαμίδης
5. Κομοτηνή
Μουσική-Στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Μίλτος Πασχαλίδης, β΄ φωνή: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
6. Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος

ΠΛΕΥΡΑ Β
1. Ιστορίες
Μουσική-Στίχοι: Νίκος Αρμπιλιάς
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
2. Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
3. Θέλω να φύγω πια από δω
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
4. Η Ιστορία του Διομήδη
Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
5. Ο κόσμος μας
Στίχοι: Γιάννης Απαρθινός (Γιάννης Πανούσης)
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη
6.Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ

Οι ηχογραφήσεις του «STAVENTO» άρχισαν το Νοέμβριο του 1996, με τους καλύτερους οιωνούς. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια απλή κυριακάτικη εκδρομούλα, μ’ ένα μυστήριο τρόπο εξελίχθηκε σε πραγματική οδύσσεια, που κράτησε δύο χρόνια. 

Πάνω στο ξεκίνημα, κι ενώ διέπλεα το Θερμαϊκό, έπεσα σε πειρατές που μου πήραν όλες τις προμήθειες - ακόμα και την πυξίδα. Το πλήρωμα σκόρπισε και εγώ κρύφτηκα σε μια σπηλιά περιμένοντας την ανατολή. Με το φως της μέρας μπήκα στο γυμνό και πληγωμένο σκαρί. Κι άφησα το Βαρδάρη να με παρασύρει προς τις θάλασσες του νότου. 

Ήμουν τυχερός όταν συνάντησα ένα νέο, που είχε τρεις πατρίδες. Ταξιδέψαμε μαζί σ’ όλη τη «Μεσόγειο», ανεβήκαμε στις κορυφές του Ψηλορείτη και του Ολύμπου, μπήκαμε στο κάστρο του μεγάλου Μάγιστρου, κι όταν του έμαθα ένα τραγούδι για τη μακρινή μου πόλη, το τραγούδησε και είπε: «Από τώρα θα έχω τέσσερις πατρίδες». 

Ένα βράδυ, καθώς πήγαινα προς την πηγή της ζωής, στάθηκα για λίγο στο στέκι ενός παλιού πολεμιστή (είχε διακριθεί στη μάχη με τα καρεκλοπόδαρα). Εκεί γνώρισα ένα «ασυνήθιστο» άτομο. Πρόσεξε, μου σφύριξαν στ’ αυτί, αυτό το άτομο είναι «ύποπτο». Εγώ, όμως, άλλα κατάλαβα… Κι έτσι βρεθήκαμε, άλλοτε να περιφέρουμε γορίλες στα ηφαίστεια κι άλλοτε να προσπαθούμε να ξυπνήσουμε από το βαθύ τους ύπνο κορμιά και συνειδήσεις ουρλιάζοντας. «Αντισταθείτε»…ρε! 

Τη μέρα της βροχής, ένιωσα χαμένος κι είχα αρχίσει ν’ απελπίζομαι, όταν σε μια «Στροφή» βρήκα ένα σίγουρο καταφύγιο. Ήρεμα πρόσωπα με δέχτηκαν στον κύκλο τους και οι φλογίτσες των ματιών τους μου ζεστάναν το κορμί και την ψυχή. Όταν πέρασε η μπόρα, χωρίσαμε με μια υπόσχεση. Καθαροί για πάντα… 

Πλησίαζαν τα τρίτα Χριστούγεννα από τότε που άρχισα τις μικρές και τις μεγάλες περιπλανήσεις στη γεωγραφία των τόπων, των ανθρώπων και της μουσικής και τότε ήταν που κυρίευσε η νοσταλγία της επιστροφής. Άναψα λοιπόν μια μεγάλη φωτιά κι άρχισαν να μαζεύονται φίλοι παλιοί και καινούργιοι. Ήρθε κι ο ποιητής με τη δροσιά, ο ποιητής με το καλάμι και ο ποιητής με το στεφάνι… 

Στο τέλος μια παρέα από μικρά παιδιά τραγουδούσε για το χώμα. «Κι ύστερα φεύγοντας πήραν μαζί τους τη φλόγα, πυρκαγιά για να βάλουν στον κόσμο» 

Υ.Γ.1 : Οι δύο τελευταίες σειρές είναι του Ξανθιώτη ποιητή Στέφανου Ιωαννίδη.
Υ.Γ.2 : Stavento : Η υπήνεμη πλευρά του πλοίου που δεν την χτυπούν τα κύματα του άγριου καιρού. Η προσήνεμη πλευρά λέγεται Sofrano.

Εξώφυλλο: «Η κυριαρχία του Κόκκινου» (1918) του Αλεξάντερ Ροντσένκο (1891-1956). Από το βιβλίο «The Art Book» των εκδόσεων «Τερζο-Βιβλία», σελ. 392. Ευχαριστώ τον κ. Άρη Τερζόπουλο για την πρόθυμη και ευγενική παραχώρηση της άδειας χρησιμοποίησης της εικόνας. Το σχέδιο στην ροζέτα της Β’ πλευράς του βινυλίου είναι του Γάλλου ζωγράφου Emile Mangiapan. Ο δίσκος αφιερώνεται στον φίλο μου Βασίλη Ζωίδη.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Γραφιστική επιμέλεια ενθέτου και προσαρμογή εξωφύλλου: Θανάσης Ξανθάκος
Mastering Βινυλίου: Γιάννης Κύρης (www.kyris.gr)
Μπορείτε ν’ ακούσετε τον ψηφιακό δίσκο του 1999 στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=FmwySxNH_os
και τα υπόλοιπα τραγούδια: https://www.youtube.com/watch?v=ateVI5CONCE (Η Ιστορία του Διομήδη), https://www.youtube.com/watch?v=98epWmF83Ck (Ο κόσμος μας), https://www.youtube.com/watch?v=M33OpJdJmfg (Αντισταθείτε).
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
ΒΙΝΥΛΙΟ;;; Κι όμως.
Το 1999 το βινύλιο έπνεε τα λοίσθια κι εγώ κυκλοφόρησα το "STAVENTO" μόνο σε CD. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται, έστω και δειλά. μία στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς το βινύλιο. Έτσι λοιπόν η εταιρία B-Side Records κυκλοφόρησε τώρα το STAVENTO σε βινύλιο. Για μένα ήταν ένα πολύ ευχάριστο δώρο και ελπίζω η εταιρία να αποσβέσει τα έξοδα της έκδοσης, που δεν είναι και λίγα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια εργοστάσια και η παραγωγή έγινα στην Τσεχία.

Επικοινωνία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη:
και στο  gaifilia@otenet.gr

«Φίλοι Θανάση Γκαϊφύλλια»
https://www.facebook.com/thanassisgkaifyllias/


Το δίσκο θα βρείτε στα "Βιβλιοπωλεία Ιανός" και στα παρακάτω καταστήματα δίσκων: 

Αθήνα
Μοναστηράκι
Ζαχαρίας, Ηφαίστου 20 (2103245035)
Mr Βινύλιος, Ηφαίστου 24 (2103312813)
Το Δισκαδικο, Αγίας Ελεούσης 5 (κ'Κακουργοδεικίου) (2106983804)
7+7 , Ηφαίστου 22 (2103214032)
Εξάρχεια
Μικρός Ερωτικός, Καλλιδρομίου 20 (2103390893)
Plan 59, Ζωοδόχου Πηγής 59 (2103840589)
Ths Strange Attractor, Δερβενίων 25 & Ζ.Πηγής (2103803618)
Poison Door, Εμμ. Μπενάκη 57 (2103848353)
Rythm Records, Εμμ. Μπενάκη 74 (2103841550)
Le Disque Noir Records Shop, Θεμιστοκλέους 29 (2112143554)
Κολωνάκι
Σόλωνος και Μασσαλίας, Κολωνάκι, Καπλάνων 14 (2103616570)
Κυψέλη
New Sound-Fokionos Records, Πλατεία Κυψέλης 12-13  (210 88 11 662)
Νέα Σμύρνη
Record House, Ομήρου 46 (2109335466)
Πετρούπολη
Music Works, Αγίας Λαύρας 74 & 25ης Μαρτίου (210 – 5055255)

Θεσσαλονίκη
Vinylmania, Ι.Μιχαήλ 14 (2310234848)
Λωτός, Σκρα 7 (2310260776)
On stage, Καμβουνίων 8 (2310226172)
Πάτρα
Joe Records, Φιλοποίμενος 33 (2610620673)
Βόλος
Superfly, Ερμού 36 (2421026137)
Αλεξανδρούπολη
Liquid Bass Records (2551550096/6973778736)