Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Το "Μουσείο Φωνογράφου και Ραδιοφώνου" στη Λευκάδα

Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης της Λευκάδας (Καλκάνη 2) στεγάζεται ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο με παλιά ραδιόφωνα, λατέρνες από την Κωνσταντινούπολη, φωνογράφους, δίσκους, διακοσμητικά, εργαλεία, σπαθιά, όπλα, μουσικά όργανα, σφραγίδες, χαρτονομίσματα, κέρματα, κάρτ ποστάλ, φωτογραφίες και σπάνια χρηστικά αντικείμενα μιας άλλης μακρινής εποχής...

Το περίφημο "Μουσείο Φωνογράφου - Ραδιοφωνίας και Παλιών Ενθυμημάτων" (26450 21088) είναι δημιούργημα του συλλέκτη Τάκη (Δημήτρη) Κατωπόδη (Ντελημάρη) και ιδρύθηκε το 1980. Πέρα από τα παραπάνω λαογραφικά εκθέματα, υπάρχουν σπάνια χειρόγραφα και το ημερολόγιο του Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, αλλά και φωτογραφίες της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση από τη συναυλία που είχε δώσει η αξεπέραστη ερμηνεύτρια το καλοκαίρι του 1964 στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη. Κατά την έξοδο όμως καλό θα ήταν να δώσετε ένα συμβολικό ποσό (2-3 ευρώ) και να αγοράσετε ένα δισκάκι με παλιά ελληνικά τραγούδια (από λαϊκά και ρεμπέτικα μέχρι καντάδες σε σπάνιες ηχογραφήσεις), μιας και το μουσείο δεν έχει άλλα έσοδα και δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: