Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μαζικό «όχι» στα σχέδια των πολυεθνικών για το χρυσό


Παλλαϊκό ΟΧΙ στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές εκφράστηκε χτες μέσα από την πανθρακική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης να αδειοδοτήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες της καναδικής εταιρείας «ELDORADO».

Εργαζόμενοι και νέοι του Έβρου και της Ροδόπης, συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και στην πορεία που ακολούθησε στη συνέχεια στο κέντρο της πόλης. Οι επαγγελματίες κράτησαν τα καταστήματά τους κλειστά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πραγματοποίησαν στάση εργασίας. Οι μαθητές άφησαν τα θρανία και βγήκαν στο δρόμο του αγώνα στο πλάι των γονιών τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μια σειρά τοπικοί, μαζικοί και επιστημονικοί φορείς της περιοχής. Όλοι μαζί είπαν αγωνιστικά, δυναμικά και αποφασιστικά: Oχι στα χρυσωρυχεία του θανάτου, όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τους χρυσοθήρες, όχι στη ληστεία του ορυκτού πλούτου. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ που συγκροτούσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της διανομαρχιακής επιτροπής αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία, εκπρόσωποι φορέων, ενώ μεταφέρθηκε και ο αγωνιστικός χαιρετισμός του λαού της Χαλκιδικής που παλεύει ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και βρίσκεται αντιμέτωπος με το κράτος καταστολής, την τρομοκρατία και τις διώξεις.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ Σιδέρης Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η απόφαση της συγκυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, αποτελεί απόφαση αντιλαϊκή, εγκληματική, καταστροφική, ξεπουλά τον πλούτο της περιοχής στους χρυσοθήρες, στα μονοπώλια. Αυτοί θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και σε μια 10ετία θα σηκωθούν να φύγουν και θα αφήσουν πίσω τους τις αρνητικές συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον της περιοχής. Η επένδυση της "Εldorado" στην περιοχή μας δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι λίγες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να μη γίνουν το δόλωμα για αυταπάτες. Ολοι πρέπει να σκεφτούμε πόσες περισσότερες θέσεις θα χαθούν από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία. Στη σημερινή φάση όλοι κρίνονται απ' τη στάση τους. Το "Ναι" στην εξόρυξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αμφιλεγόμενη στάση κάποιων τοπικών παραγόντων και τοπικών ηγεσιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ισοδυναμεί με υποστήριξη της κυβερνητικής απόφασης.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του χρυσού στους διάφορους "επενδυτές". Επίσης, καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια της εταιρείας να "επηρεάσει" τοπικούς παράγοντες και συλλόγους, να μετατρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της εξόρυξης.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου» (http://www.rizospastis.gr/).



Σε περισσότερους από 5.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές, που ένωσαν χθες τις φωνές τους εναντία στις καταστρεπτικές για τον τόπο εξορυκτικές δραστηριότητες στο Πέραμα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την πορεία των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στο γειτονικό Έβρο, φορείς και κάτοικοι από ολόκληρη τη Θράκη, αλλά και μέλη των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής και του Κιλκίς, αφήσαν στην άκρη τις υπόλοιπες έγνοιες τους και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας βροντερό «παρών» στη χθεσινό συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης, για να υπερασπιστούν τον τόπο, τις ζωές τους, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Στο σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών, μπροστά από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, από νωρίς επικρατούσε το αδιαχώρητο. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, όλοι με τις ίδιες αγωνίες για την τύχη του τόπου τους, θέλησαν να διατρανώσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στις εξορύξεις χρυσού, αλλά και να καταγγείλουν τις πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης, που αγνοεί επιδεικτικά της βούληση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης. Ανάμεσα στο πλήθος διαδηλωτών, δεκάδες εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών, παραγωγικών κι επιστημονικών φορέων της περιοχής, πολλοί εκ των οποίων χαιρέτησαν τη διαμαρτυρία, καταδικάζοντας την επένδυση και καλώντας τους Θρακιώτες να αντισταθούν.

Για άλλη μια φορά ξεχώρισε ο πύρινος λόγος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Βαγγέλη Λαμπάκη, που μεταξύ άλλων κατατρόπωσε για τη στάση τους επί του θέματος τόσο τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, που «εργολαβικά» έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα την υπόθεση προπαγάνδας υπέρ των ορύξεων, όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως τα πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και γνωστό τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Στη διάρκεια επίσης της ομιλίας του, ο κ. Λαμπάκης έστρεψε τα «πυρά» του και εναντίον των «Χρυσωρυχείων Θράκης», προβαίνοντας στην εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία περί απόπειρας χρηματισμού του με το ποσό του 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να αναστείλει τη σημαία της αντίστασης κατά των επενδύσεων.

Από το πολιτικό προσωπικό του τόπου, στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» και απεύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Ροδόπης, κ.κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο βουλευτής Έβρου κ. Μαρίνος Ουζουνίδης, ο βουλευτής Ξάνθης, κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η βουλευτής Χαλκιδικής, κ. Κατερίνα Ιγγλέση, εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Οικολόγοι Πράσινοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της ΠΕΔ, κ. Κωστή Σιμιτσή, από την Καβάλα, που επικαιροποίησε την απόφαση των δημάρχων της Περιφέρειας να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση που εγκριθεί η εξορυκτική στο Πέραμα. Σημειωτέον επίσης, ότι χαιρετισμό απηύθυναν και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Έβρου, καθιστώντας σαφές στους υπέρμαχους της συγκεκριμένης επένδυσης ότι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν ένα ασφαλές μέλλον για τον τόπο τους, το μέλλον που ανήκει σε εκείνους και τους συνομηλίκους τους.


Έλαμψαν δια της απουσίας τους από τη συγκέντρωση εναντίον του χρυσού στην Αλεξανδρούπολη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Άκης Γεροντόπουλος και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Ήταν όμως εκεί ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Παναγιώτης Χαλβατζής, παρέα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Σταυράκογλου και τον δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής, Αντώνη Γραβάνη. Ήταν εκεί επίσης από την Κομοτηνή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, ο νομαρχιακός σύμβουλος Τάκης Χαρίτου, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δάμων Δαμιανός (http://www.paratiritis-news.gr/).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.