Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πρόβες στο σπίτι του Θ. Γκαϊφύλλια για τη βραδιά πολιτικού τραγουδιού


Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00, στη δραστήρια "Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης" (Φιλίππου 31, έναντι του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής - τηλέφωνο: 25310 71171), θα γίνει ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, μια βραδιά μνήμης και συνείδησης, με αφορμή την επέτειο του πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 1973).

Συμμετέχουν οι μουσικοί και τραγουδιστές (κατά αλφαβητική σειρά): Νίκος Βερβερίδης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μ. Κατσουρίνη, Σ. Κυρατζόγλου, Χ. Κυρατζόγλου, Κ. Μαυρίδης, Γ. Παγκοζίδης, Γ. Παντούλης, Ι. Παπαδοπούλου, Γ. Πάππας και Χ. Τύλιος.



Στις φωτογραφίες, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, κάνει πρόβες με το μουσικό Νίκο Βερβερίδη (λαούτο - μπουζούκι), στο σπίτι του στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τρίτης 13 Νοεμβρίου 2012.

Έχουν ετοιμάσει τέσσερα τραγούδια, την "Εκδρομή" (Θανάσης Γκαϊφύλλιας - Μάνος Ελευθερίου), τον "Ύμνο του Μάαστριχτ" (Θανάσης Γκαϊφύλλιας), το "Μέρα μαγιού μου μίσεψες" (Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος) και ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι που έγραψε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, σε ποίηση Δημήτρη Λέντζου, η "Κλυταιμνήστρα" (από την ποιητική συλλογή "Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή" - Εκδόσεις Κέδρος 2010) για τη φωνή μιας σπουδαίας ερμηνεύτριας από τη Θεσσαλονίκη! 
Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες γι' αυτό το τραγούδι και τη συνεργασία τους, ελπίζουμε πως θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες...


Κλυταιμνήστρα

Τη μάνα μ’ εμένανε τη λέγαν Κλυταιμνήστρα,
μα τη φωνάζανε γριά Φραγκογιαννού.
Της μοίρας έκλεβε κρυφά την κουβαρίστρα

και μουκεντούσε αστεράκια τ’ ουρανού.


Τις νύχτες έριχνε τα ζάρια του θανάτου
πάνω στο λίκνο του αγέννητου παιδιού,
το μπράτσο τρύπαγε μ’ αγκάθι τ’ αθανάτου,

να βγάλει έξω το φαρμάκι του φιδιού.


Πρώτο αμάρτημα το έθαψα εντός μου,
μα εσύ δεν ήσουνα μητέρα κανενός,
μες στον καθρέφτη σου κοιτώ το είδωλό μου

και στον γκρεμό μου θα πεθαίνω ορφανός.


Θ’ ανάψω μόνος μου κραυγές πυγολαμπίδες,
μες στο σκοτάδι μια στιγμούλα να σε δω.
Στο παιδομάζωμα ποτέ σου δεν με είδες,

μα εγώ για σένανε κι απόψε τραγουδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.