Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η Μ. Δημητριάδη σε Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στη Γερμανία


Η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη ερμηνεύει το τραγούδι "Αυτά τα δέντρα" από τη "Ρωμιοσύνη" των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου, σ' ένα φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο. 

Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.

Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,
σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,
σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ' αμπέλια του.
Δεν υπάρχει νερό. Mονάχα φως.

O δρόμος χάνεται στο φως
κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο.



Αυτό το σπουδαίο μουσικό ντοκουμέντο ανέβασε στο YouTube (07/01/2012) ο μουσικός κ. Κώστας Γεωργίου από τη Βέροια. Αγαπημένος φίλος και στενός συνεργάτης της αξεπέραστης ερμηνεύτριας. Γράφει ο ίδιος στις πληροφορίες:


Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια χωρίς τη Μαρία Δημητριάδη. Το βίντεο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της. Το τραγούδι αυτό μας πάει πίσω, σχεδόν 31 χρόνια, τότε που όλη η ζωή ήταν μπροστά μας και από το μυαλό κανενός μας δε μπορούσε να περάσει η σκέψη της απώλειας ενός φίλου. 

Περάσαμε τρεις εκπληκτικές εβδομάδες από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου με αξέχαστες εμπειρίες. Το σπίτι των «Νέων Ταλέντων» ήταν το καθημερινό στέκι μας, όπου μπορούσαμε να παίζουμε, αλλά και να ακούμε και να βλέπουμε όλους τους εκπληκτικούς μουσικούς που είχαν μαζευτεί από όλες τις γωνιές της γης. 
Να κάνουμε φιλίες και να γνωρίσουμε μέσω της μουσικής τόσους πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. 

Μαιρούλα σ' ευχαριστώ! 

Τα παρακάτω είναι δημοσιεύματα από την εφημερίδα του φεστιβάλ (FZ) - ένα φύλλο ανά ημέρα - με τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις της κάθε ημέρας:

Δευτέρα 9.2.81
Kongreßhalle
20.00Uhr:
(Die bäume brauchen diesen Himmel ganz) Φόρος τιμής στο Γιάννη Ρίτσο. 
Αυτή η εκδήλωση θα είναι μια τιμητική διάκριση για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Μαρία Δημητριάδη (Ελλάδα): Η Μαρία Δημητριάδη είναι μια εξαιρετική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, η οποία διέδωσε σε όλο τον κόσμο τα αντιφασιστικά τραγούδια του λαού της. Οι ερμηνείες της στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου και άλλων συνθετών συγκίνησαν τους ακροατές πολλών χωρών, ενίσχυσαν την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και έδωσαν στους ακροατές δύναμη και αισιοδοξία για τον δικό τους προσωπικό αγώνα.

Στο 11ο φεστιβάλ, από το οποίο είναι και η ηχογράφηση του τραγουδιού, εκτός της Μαρίας Δημητριάδη, συμμετείχαν και οι: 

Θάνος Μικρούτσικος : Ως συνθέτης και διευθυντής της ορχήστρας
Κώστας Θωμαϊδης: τραγούδι και μπουζούκι
Σάκης Μπουλάς: τραγούδι
Νίκος Τουλιάτος: ντράμς
Ανδρέας Μικρούτσικος: ηλεκτρικό μπάσσο
Θανάσης Νικόπουλος: πιάνο
Κώστας Γεωργίου: ηλεκτρική κιθάρα
Εύη Αρνάκη: παρουσίαση προγράμματος
Επίσης συνέπραξαν με το παραπάνω μουσικό σχήμα μουσικοί από την Κούβα που έπαιξαν πνευστά: κλαρινέτα, τρομπέτες και τρομπόνια
και η χορωδία της Δρέσδης ( E O S Kreuzschule ) αποτελούμενη από μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.