Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι ροκ μπαλάντες του Γκαϊφύλλια σε μια νέα διάσταση


Στην αρχή του φθινοπώρου ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας εμφανίστηκε στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, οι οποίες για άλλη μια φορά πήγαν περίφημα. Κάθε μέρα, καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, υπήρχαν τουλάχιστον δέκα συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.λπ. 
Η συναυλία του Γκαϊφύλλια πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μητροπόλεως και είχε μεγάλη επιτυχία. Άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ξάνθης και των γειτονικών νομών (Καβάλα, Δράμα, Ροδόπη, Έβρος) συγκεντρώθηκαν από νωρίς για ν' ακούσουν το λόγο και τη μουσική ενός ανθρώπου που ζει και δημιουργεί κοντά τους.


Το πρόγραμμα της συναυλίας του Θανάση Γκαϊφύλλια είχε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τον συνόδευε η σύντροφος της ζωής του, η νομικός και τραγουδίστρια Λία Τζιαμπάζη στην ερμηνεία και ο Κώστας Γκαϊφύλλιας στις κιθάρες, στο μπουζούκι και στη φυσαρμόνικα.
Ο Γκαϊφύλλιας ερμήνευσε και έπαιξε με την κιθάρα του, τραγούδια όπως: Καλησπέρα (τραγούδι έναρξης - ανέκδοτο, σε στίχους και μουσική Θανάση Γκαϊφύλλια), Βραδιάζει (στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Γαμήλιο Προσκλητήριο (στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Η Ιστορία του Διομήδη (στίχοι-μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Αυτά που ρωτάς (μουσική: Μπομπ Ντύλαν, διασκευή-ελληνικοί στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Αγύριστο Κεφάλι (στίχοι: Άλκης Αλκαίος, μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης), Μη με ακούτε (στίχοι: Μιχάλης Γκανάς, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας). 


Τρία τραγούδια ερμήνευσε μόνη της η Λία Τζιαμπάζη, η οποία ανέλαβε την τρυφερή πλευρά του προγράμματος. Δύο του Γιώργου Φραντζολά: Λευκοθέα και Έλα Κασπέντα (πρώτη εκτέλεση: Καίτη Κουλλιά, από το δίσκο του 1999 «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα») και την «Περιμπανού» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. 
Τα ερμήνευσε με ευαισθησία και με μια υπέροχη και ξεκούραστη φωνή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Στο τέλος του πρώτου μέρους εμφανίστηκε -εκτός προγράμματος- για ένα δεκάλεπτο ο μουσικός Βασίλης Βασιλάτος, με 15 περίπου μαθητές του, αυτοσχεδιάζοντας με κρουστά και κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.


Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ανέβηκαν στη σκηνή οι «Xanthis Brass Band Project» και παρουσίασαν δώδεκα τραγούδια με το Θανάση Γκαϊφύλλια. 
Τραγούδια από τους δίσκους «Ατέλειωτη Εκδρομή» του 1975 (Ατέλειωτη εκδρομή, Άδοξο τέλος, Πρέβεζα, Οδοιπορικό, Λίγο πριν τον τρίτο παγκόσμιο), «Βραδιάζει» του 1991 (Θα σπείρω κήπους μαγικούς, Homo 2000, Κόκκινη ιστορία), το Σταβέντο από τον ομώνυμο δίσκο του 1999 και το προφητικό «Ο ύμνος του Μάαστριχτ» (ακυκλοφόρητο) που έγραψε ο Γκαϊφύλλιας το 1992.
Τέλος, ερμήνευσε δύο τραγούδια αγαπημένων φίλων και συναδέλφων του. Ένα του Μάνου Λοΐζου και του Γιάννη Νεγρεπόντη (Στον πόλεμο ο Τζο, πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη) και τον περίφημο «Επαγγελματικό Προσανατολισμό» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που πιο επίκαιρος δε γίνεται!
Ο Γκαϊφύλλιας επέλεξε να «πειράξει», μαζί με τη δεκαμελή μπάντα πνευστών - κρουστών, και να ερμηνεύσει τα πιο «μπαντίστικα» τραγούδια του. 
Τα περισσότερα απ' αυτά δεν τα είχε παρουσιάσει σχεδόν ποτέ ζωντανά, αν και είναι ηχογραφημένα πολλά χρόνια, επειδή δεν είχε την ανάλογη υποστήριξη. Τραγούδια όπως «Θα σπείρω κήπους μαγικούς» και «Οδοιπορικό» τα έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά! 

Η Ξανθιώτικη μπάντα που δημιουργήθηκε μέσα στο 2011, αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς. Έπαιξαν όλοι με όρεξη, ένταση, φαντασία και πάθος. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τραγούδησε και ο Γκαϊφύλλιας. Ακούραστος και ρωμαλέος, όπως πάντα, καταχειροκροτήθηκε από ανθρώπους όλων των ηλικιών που παρευρέθηκαν στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή βραδιά.
Οι «Xanthis Brass Band Project» είναι οι:
Γιώργος Ηλιάδης τρομπέτα
Λευτέρης Ηλιάδης τρομπέτα-beatboxer
Νεκταρία Ευστρατίου σαξόφωνο τενόρο
Ευκλείδης Ηλιάδης σαξόφωνο τενόρο
Παναγιώτης Ανδρέου σαξόφωνο άλτο
Διαμαντής Σιδεράς τρομπόνι
Δημήτρης Κανταρτζής τούμπα
Γιώργος Παναηλίδης κρουστά-latin percussions
Αγκόπ Γιαγκουπιάν ντραμς
Αντώνης Βαρβατσούλιας φωνή

https://www.youtube.com/user/theovaf1/videos



Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Παρωτίδης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανακάλυψα τυχαία αυτό το blog και πραγματικά έμεινα έκπληκτη από το πόσο υπέροχη δουλειά έχετε κάνει!!! Πολλά μπράβο σε όλους όσους συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια!

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.